3 gode idéer til udendørs madlavning
Selvom efteråret er over os, så behøver det ikke betyde, at det er slut på udendørssæsonen. Faktisk kan det være endnu vigtigere at få sine daglige mængder dagslys netop nu, hvor lyset kommer sent om morgenen, og forsvinder hurtigt om eftermiddagen. Bruger man for meget tid indendørs uden at se solens stråler, så er risikoen for at ende med en vinterdepression højere, end hvis man kommer ud i den friske luft og får rørt sig lidt. Gå en tur i det fri og se på de mange smukke efterårsfarver, som naturen byder på. Har du ekstra god tid på en fridag, kan det tilmed være en god idé at holde en efterårspicnic i haven eller i den lokale park. Har du tøj nok på, så kan det være ganske hyggeligt at spise udendørs på en flot efterårsdag. Falder der tilmed en solstråle over selskabet, så kan en frokost i det fri nærmest betegnes som helt idyllisk.
1. Mad over bål
At lave mad over bål er en ægte klassiker. Men ikke desto mindre er der jo en grund til, at klassikerne får deres status. Og det er netop fordi, at de virkelig virker. At lave mad over bål er hygge på højt plan. Hvert fald når der først er ild i bålet, og man ikke længere skal skændes med hinanden om, hvordan man nu også får den lille opsats af træ og kviste til at brænde. Når flammerne først blafrer i vinden, så er forarbejdet glemt, og du er klar til at lave klassiske bålretter. Hyg dig med at lave snobrød og skumfiduser over bålet. Eller vælg den mere avancerede model og hæng en gryde op over de varme flammer. Har du det rette grej er der ikke den ting, du ikke kan lave over et bål. Skal det være rigtig hyggeligt, kan popcorn dog være ganske sjove og anbefalelsesværdige. En ekstra bonus ved bålet er, at man kan varme sig så dejligt ved det, hvis efterårsvinden er lidt kold.
2. Mad på grillen
Det behøver ikke være sommer for at man kan tænde op i grillen for at lave et udsøgt måltid. Flere og flere lader grillen være en fast del af deres madlavningsrutiner hele året rundt. Og det er ikke længere ualmindeligt at tilberede julestegen ude på terrassen eller at tilberede påskens lammekoteletter ude på grillristen. Det er naturligvis ikke helt så hyggeligt at samle familien på terrassen, mens kødet duftende syder på grillen, som det er om sommeren. Men at vintergrille kan alligevel noget. Om ikke andet så smager grillmad en lille smule af sommer. Og en sådan reminder om sol og varme kan man godt have brug for, når blæsten brager afsted og temperaturen viser køleskabsgrader.
3. Mad fra rygeovnen
Mad tilberedt i en rygeovn kan være ganske lækkert. Det tager en lille smule længere tid at ryge et stykke kød i forhold til hvis det skulle steges. Til gengæld opnår man ved brug af en god rygeovn en helt særlig smag, der kun kommer frem efter en tur i røgeriet.