Økonomi

Hvis du er medlem af en a kasse og er ledig

Står du i den situation, at du er medlem af en blandt flere danske a kasser, skal du, hvis du har ret til dagpenge, være tilmeldt Jobcentret og ændre din status til ”ledig”.

Du vil blive knyttet til en sagsbehandler, der vil hjælpe dig med at se dine muligheder for at komme i beskæftigelse og rådgiver dig undervejs. Du kan efter et stykke tid blive mødt med forventningen om at komme i aktivering, hvor din sagsbehandler vil prøve på at finde det mest relevante for din situation. Derigennem kan du opnå erfaring, der kan blive nyttigt til at få dit næste arbejde.

Din a kasse er dem, der både beregner samt udbetaler dine dagpenge.

Dette kan du forvente dig ved lediggang

Er du medlem af en a kasse, vil du være i stand til at modtage dagpenge over en periode på maksimalt 2 år og i mellemtiden vil du gennemgå et forløb med både Jobcentret og din a kasse med det formål at få dig tilbage til arbejdsmarkedet.

Du kommer undervejs til at stå over for en række forpligtelser. En af dem er, at du skal oprette dig på Jobnet.dk (hvis du ikke var oprettet i forvejen) og danne et online CV der. Derudover vil du skulle søge et vist antal stillinger per uge og dukke op til møder i Jobcentret og din a kasse, når du bliver indkaldt. Her vil der blive dannet en plan for din videre jobsøgning. Denne plan vil der blive refereret til og rettet til i løbet af dit ledighedsforløb. Elementer af denne plan kan indebære aktivering, uddannelse og andet.

Særligt hvis du er under 25 år

Hvis du er under 25 år gammel, er uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, uden forsørgerpligt og er i stand til at gennemføre en uddannelse under almindelige vilkår, giver Jobcentret dig et uddannelsespålæg. Dette forpligter dig til uddannelse.