Hus & Have

Spar strøm og tid ved at optimere din bolig med 5 små billige tricks!

Året et 2018, og alt sker i dag online – så hvorfor ikke også dit hus? I 80’erne og 90’erne kunne vi i mange film se hvordan man dengang mente at fremtidens hus ville se ud. I dag er vi i den fremtid, og tingene er kun blevet bedre.

I dag er fokus’et på strømbesparelse og tilpasning større end nogensinde før, og det betyder også at det er på tide at du gør dit hjem smart.
Mange har en idé om at man skal være et teknisk geni for at kunne sætte sådan et op, men virkeligheden er at det ikke er sværere end at sætte tingene op installere en app og sætte det til dit Wi-Fi.

Fremtiden er lys
Det mest oplagte og nemmeste at starte med er dine el-pærer. Det er bestemt tip nr. 1. Vi har allerede været igennem første fase, hvor alle dine el-pærer skulle skiftes ud til at være mere energi effektive. For eksempel LED pærer. I dag er vi altså gået skridtet videre, og man skal have en LED lampe med indbygget Wi-Fi eller bluetooth.

Hvorfor? Fordi det gør dit lys i hjemmet smart. Oftes er dit lys tændt på 100%, og måske også i et lokale du ikke altid befinder dig i.

Om aftenen, hvis du måske sidder og ser film, har du ikke altid mulighed for at skabe en mere behagelig hyggebelysning som som samtidig er strømbesparende. Men det kan du altså med en smartpærer – direkte på din telefon kan du altså sætte lyset på 50% og måske en mere varm tone. Dermed bliver tv-oplevelsen bedre, samtidig med at du måske også sparer lidt på el-regningen og kan have bedre samvittighed med dit aftryk på miljøet.

Dette er blot et eksempel på de mange muligheder der er ved at lave små ændringer til dit hjem. Tip nr. 2 er at opsætte bevægelsessensor, og præcis på samme måde som med el-pæren så er opsætningen utrolig nem, og kræver ikke andet en strøm fra et alm. Celle batteri.
Når først du har sat en bevægelsessensor op, kan du på din telefon, afhængig af standard og styresystem, indstille at du fx. kun vil have lyset tændt i køkkenet hvis der er bevægelse, og skulle du så smutte i stuen mens gryderetten simrer, ja så er der ingen grund til at have lyset tændt. Eller måske, hvis der er bevægelse om natten fordi du lige skal have et glas vand, så er der ingen grund til at blive blændet med lyset. Her kan man fx. ønske at om natten skal lyset kun være 10% af lysstyrken. Så igen strømbesparende og mere behageligt for dig.

Sikre dit hus mod ubudne gæster
3. tip, er automatisk tænd/sluk af valgte ting. De fleste smarthome apps som fx. Apple Home, har en funktion der tillader at når den sidste person forlader huset slukker den for valgte apparater/lys osv. Den måde at app’en ved det på, er at ved hvilke telefoner er i huset, og hvornår de forlader huset ud fra GPS/Wi-Fi oplysninger. Derfor kan man sige at når den sidste forlader hjemmet skal alt lys og strømmen til TV’et slukkes. Det kan så også sættes til at det automatisk tænder igen når den første kommer hjem. Det er noget vi hos mackabler.dk selv har testet med iPhone’s og det fungerer super godt.

Når du er på ferie, kan du også med et smarthome sætte lyset til automatisk at tændes. Det vil oftes afholde de fleste indbrudstyve væk. En ting mere man kan gøre, som er vores næste tip, er sikring af døre eller vinduer. Huskede du at lukke bagdøren, eller lukket vinduet i stuen? Man kan få små sensors så du på farten kan tjekke om det hele er lukket. Igen kan der sættes regler op. Forlader du huset mens døren eller vinduet er åbent kan du få en notifikation så du hurtigt kan vende hjem igen og få det lukket ordenligt. Det kan både sikre dit hus mod ubudne gæster, men måske også i sidste ende spare dig for en større varmeregning at du husker at lukke døre og vinduer.

Spar på strømmen
Vore sidste trick er smarte stik. Oftes kører dit tv i standby mode, men bruger alligevel lidt strøm, det samme som computeren, højtaler osv. Med et smartstik kan du automatik slukke for strømmen eller kun holde strømmen tændt hvis nogen er hjemme. Det er her at man kan spare lidt på pengepungen og være mere bevidste om ens CO2 aftryk.

Som du kan læse er mulighederne rigtig mange, og overstående er kun overfladen af hvad der er muligt med disse få ting. I dag er vi også nået til det punkt, hvor det ikker dyrt at implementere og installere. Det er altid en god idé at starte ud med en smart home starter pakke til en god pris. Der er altid mange guides online og stort community inden for denne verden som altid står klar til at hjælpe og dele tips og tricks.