Hvilke praktiske ting rammer når man fylder 18?
Alle tæller årene og venter på det. Den tid hvor man selv kan få lov at bestemme. På den anden side, så kan ordet voksen også være et kedeligt ord for mange. Det er vel sådan noget med ansvar også, selvom man nu også må bestemme om man vil tage det eller ej.
Rent praktisk er der dog nogle ting de fleste ikke kommer uden om, når de er færdige med fødselsdagsfesten. Hvad er de små praktiske ting man egentligt rammer når man fylder 18 og er myndig?
Hvad med internet?
Mange skal selv til at betale for faste regninger, som eksempelvis mobilt bredbånd når de bliver myndige.
Mobilt bredbånd betyder at man har trådløst internetadgang til sine mobile enheder, som eksempelvis sin smartphone. Der findes flere forskellige typer bredbånd, teknologi og udbydere. Man kan på nuværende tidspunkt vælge mellem typerne 3G og 4G, men af udbydere findes der mange flere.
Det kan være svært at finde rundt i priser, internet hastighed, abonnement, og alt det andet man ofte får serveret når man gerne vil bestille et stykke internet. Det er dog muligt at finde nogle gode guides på nettet så man nemmere kan finde frem til et mobilt internet, man kan ønske sig til sin 18 års fødselsdag.
Hvad med kørekortet?
Det er muligt at tage dansk kørekort allerede når man er 17 år og 9 måneder (til en almindelig bil). Men lige meget hvornår man begynder at tage sit kørekort, får man det først udstedt når man er de berømte 18.
Normalt henvender man sig til en køreskole og her kan man få vejledning om hvordan det hele foregår fra start til slut hvad end det er teori, undervisning eller køreprøve. Man får udleveret en ansøgningsblanket – det er noget alle der gerne vil have et kørekort skal udfylde. Det kan man få fra køreskolen men man kan også hente den på Færdselsstyrelsens hjemmeside. Hvis man ikke helt ved hvilken køreskole man skal vælge, så kan man få lidt information til et dansk kørekort på nettet.
Hvad med stemmeret?
Der er også de ting der ikke skal købes for penge eller bestilles på nettet. Når man fylder 18 får man helt automatisk en mulighed for at få indflydelse på hvad der sker i sit eget land.
Alle danskere (danske statsborgere) har automatisk stemmeret når de fylder 18 og får nemt og naturligt tilsendt et stemmekort når der er folketingsvalg eller folkeafstemninger. Man må blot, derudover, ikke være umyndig af en lovlig grund og man skal have fast bopæl indenfor Danmarks grænser.
Det kan føles svært at overskue hvem man egentligt skal stemme på, for linierne er meget mere udviskede mellem partierne end de var engang. Heldigvis har man sikkert bestilt sig et mobiltbredbånd, så man kan google de forskellige politikere på nettet og tage sit nye kørekort og køre mod den lokale stemmeboks.
Det kan godt være det virker som små ting nogle gange, men når man ikke har et kørekort, eller mister adgang til sit internet, eller stemmeret i demokratiet – så mærker man effekten af hvor meget alle tre ting betyder.