Erhverv

Værd at vide om kraner

Hvis du tænker, at en kran bare er en kran, så kan du godt tro om igen. Der er stor forskel på kraner og ikke mindst de regler og krav, som stilles til certifikater, hvis man skal kunne betjene dem lovligt.

Disse krantyper findes der

Når man taler om de forskellige krantyper, kan de deles ind i gruppe a) som består af de store typer, vi kender som tårndrejekraner, havnekraner, svingkraner, kraner der står ved skibsværft og meget mere. Gruppe b) er mobilkraner, som – hvilket navnet antyder – er mobile, da de kan transporteres. Gruppe c) siger man er alle øvrige krantyper, men det er så alligevel ikke helt korrekt, da der findes undergrupper for sig selv. Det er blandt andet gruppe d) som er de lastbilmonterede kraner, altså kraner, der er bygget på ladet af en lastvogn, som dermed er meget mobile og som kan være over 8 tonmeter og helt op til 25 tonmeter. Den næste gruppe (e), er så for de lasvognsmonterede kraner, der når over 25 tonmeter. Hertil findes der en yderligere gruppe g) der dækker over de entreprenørmaskiner, som bruges med det formål at udgøre en kran.

Skal man bruge en kran, kræver det derfor ikke overraskende et certifikat til den specifikke type. Der kan nemlig være meget stor forskel på at betjene en kran på 10 tonmeter kontra en på +30 tonmeter! Grupperne b, d og e er certifikater inden for de lastvognmonterede, mens der er særlige forhold, som at certifikat a også virker til c, mens b virker til g.

Få altid en ekspert til at hjælpe

Skal du bruge en ekspert, som kan hjælpe dig med den helt rette kran, så se mere på https://baskraner.dk/. Firmaet bag er BAS Kraner, der har afdelinger over hele landet. Det gør det let at få en kran ud og hjælpe med den løfteopgave, som du har behov for.